Islamski Centar Vlasenica
   
  Islam  
Glavna
O dzamiji
O projektu
Kur'an
Islam
Klanjanje
Vlasenica
Slike
Donacije
Lista Donatora
Sponzori
Prodavnica


Bismillahirrahmanirrahim...
 

Uvod u Islam

Islam je jedna od 3 velike svjetske religije, zajedno sa Jevrejstvom i Kriscansvom, koje vjeruju u jednog boga. Na arapskom jeziku rijec "Islam" znaci "predanost" ili "pokornost" - pokornost volji bozijoj. Onaj koji prati Islam se zove Musliman, muslim je arapska rijec koja znaci "onaj koji se pokorava bogu". Arapski prevod za rijec "bog" je "Allah", kojem sve kriscani i jevreji mole.

Centralno ucenje u Islamu je da ima samo jedan sve-mocni i sve-znani, i on je stvorio nas univerzum. Takodje Islam uci da su svi muslimani isti pred bogom, ovo ucenje je baza zajednice i vjerovanja u boga koja prelazi sve granice klasa, rase, nacionalnosti i razlika u razlicitim religioznim praktikama. Tako da svi muslimani pripadaju jednoj zajednici, koja se zove umma.

Vjeru islam je Allah dzelesanuhu objavio preko svog posljednjeg izaslanika Muhammeda Mustafe (salallahu alejhi ve selem). Muhammed, je rodjen u Mekki od oca Abdulaha ibn el-Muttaliba I majke Amine bint Wehb godine 53 prije Hidzre (571 godina, kriscanske ere). Objava Kur’ana a ujedino I Islama je trajala 23 godine. Kratko nakon zavrsetka poslanicke misije, Muhammed (salallahu alejhi ve selem) je preselio na ahiret u svojoj 63 godini zivota. U 7 vijeku, Islam se prosirio od njegovog oroginalnog mjesta u Arabiji do Sirije, Egipta, Sjeverne Afrike, i Spanije u zapadu, i u Perziju, Indiju, i do kraja 10 soljeca, prema istoku. U nasljednim stoljecima, Islam se takodje prosirio prema Balkanu na sjeveru, u i dijelovima Sahare u sjeveru Afrike. Muslimanska zajednica se sastoji od preko 1 milijarde vjernika, sirom svih 5 kontinenata. Islam je takodze najbrza rasteca religija u svijetu. Naj vece drzave po islamskoj vjeri su: Indonezija, pa Pakistan, zajedno sa Bangladesom. Dalje u istoku veliki broj muslimana zivi u Indiji, Nigeriji, Rusiji i Kini.

Islam je  se zasniva na 5 sartova to jeste stubova vjere. Oni su spomenuti u hadisu kojeg prenosi Abdullah ibn Omer, radijallahu anhuma, od Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, da je rekao:”

Islam se temelji na pet stvari: Svjedocanstvu na nema boga sem Allaha i da je Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, Njegov rob i poslanik, obavljanju namaza, davanju zekata, postu Ramazana i hadzdzu.
(Hadis prenose Buharija i Muslim)

Sehada - Svjedocenje da nema boga sem Allaha i da je Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, Njegov rob i poslanik podrazumijeva cvrsto uvjerenje koje se potvrdjuje srcem. Ime Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, se spominje zbog toga sto je zadnja Allahova objava dostavljena preko njega, pa svjedocenje da je on Allahov rob i poslanik predstavlja sastavni dio sehadeta, a i iz razloga sto su ova dva sehadeta osnova za ispravnost dijela i njihovo primanje. Osnov za ovo je cinjenica da djela ne mogu biti primljena bez iskrenosti (da budu usmjerena samo Allahu) i bez slijedenja Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem. Tako se iskrenoscu potvrduje svjedocenje da nema boga sem Allaha, dok se slijedenjem Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, potvrduje svjedocenje da je Muhammed Njegov rob i poslanik.
Rezultat ovoga uzvisenog sehadeta jeste: oslobadanje srca i duse od robovanja stvorenjima kao i oslobadanje od slijedenja nekoga drugoga sem poslanika.Klanjanje - Obavljanje namaza jeste vid obozavanja i robovanja Allahu. Obavljanje namaza mora biti stalno tokom covjekova zivota i mora biti potpuno, tacno u odredeno vrijeme i na tacno propisan nacin.
Konkretan rezultat ispravno i potpuno obavljana namaza jeste lahak zivot, radost, klonjenje od razvrata i loših dijela
, i sto je najvaznije, sticanje Allahovoga dzelesanuhu zadovoljstva.”.

 Zekjat - Davanje zekata takoder predstavlja vid robovanja Allahu izdvajanjem propisanog dijela imovine, iz one imovine koja podlijeze zekatu.
Rezultat davanja zekata jeste ciscenje duse od losih osobina (skrtosti) kao i zadovoljavanje potreba Islama i muslimana.

 Post - (4) Post ramazana je vid robovanja Allahu suzdrzavanjem od svih stvari koje kvare post tokom ramazanskog dana.
Rezultat posta jeste navikavanje da se ostavljaju stvari koje su drage covjeku u traganju za Allahovim zadovoljstvom.

 Hadz - Hadz je ibadet koji podrazumijeva put ka Bejtullahu kako bi se obavili hadzdzski obredi.
Hadzdz navikava muslimana da ulaze, kako materijalna sredstva, tako i fizicke napore u pokoravanju Allahu; stoga se hadzdz ubraja u jedan vid dzihada na Allahovom putu.
 


Plodovi ovih pet islamskih temelja cine od islamskog ummeta cist i ispravan ummet koji iskreno ispovijeda vjeru svome Gospodaru, i cine da se musliman odnosi prema ljudima pravedno i iskreno. Svi ostali islamski principi bivaju dobri ako su zadovoljeni ovi osnovni temelji Islama. A, ukoliko se poboljsa vjersko stanje ovoga ummeta onda ce se poboljsati i njegovo trenutno stanje u globalu…

U hadisu profet Muhamed (salallahu alejhi ve selem) kaze: "Za svakog ko djamije gradi u ime Alaha, Allah ce njemu kuci u djenetu praviti." (Bukhari & Muslim).

Upisite se u nasu listu novosti:

Ako zelite da dobijate novosti o ovom projektu mozete se prijaviti. Samo pritisnite ovdje.

 

Obavjestenja

Iz Kurana:
To je zato što Kur’an zasađuje iman i čisti dušu čovjekovu i uspostavlja jednu čvrstu vezu sa Gospodarom tako da ljudsko srce stiče osjećaj smirenosti i zadovoljstva prilikom spominjanja Allaha: "A srca se doista, kad se Allah pomene smiruju!
(Sura 8:28)

 

       

glavna | kontakt | projekat | slike | vlasenica

islam | kuran | muhamed | klanjanje | dzamija

sponzori | lista donatora | donacije